Kuchnia weganki
Lidia Szadkowska

Chcesz przejść na weganizm, ale boisz się utraty
swoich ulubionych potraw?

Jest na to sposób...

Pomyśl, jak dobrze byłoby, gdyby istniała książka, która podsunie Ci sposoby na zastąpenie produktów pochodzących od zwierząt, dbając jednocześnie o to, by wegańskie zamienniki były podobne do oryginałów i również smaczne?

Jak się poczujesz, gdy zmieniając swoją dietę na zdrowszą będziesz mieć nie tylko satysfakcję z życia zgodnie z naturą, ale i radość z odkrywania bogactwa możliwości, jakie masz przechodząc na weganizm?

Książka „Kuchnia weganki” jest Twoją przepustką do pasjonującej przygody odkrywania nowych potraw i smaków, która pozwala Ci również przygotowywać substytuty Twoich ulubionych potraw - w wariancie bez mięsa... Dzięki temu wygrywasz potrójnie: zdrowsze odżywianie, nowe smaki i zachowanie pewnego podobieństwa do smaków, które towarzyszą Ci od lat.

"Niechętnie rezygnuje się ze swych ulubionych dań i przyzwyczajeń smakowych. Sama miałam z tym problem, więc starałam się tak przyrządzać potrawy, by smakiem i wyglądem nie odbiegały od tradycyjnych. Na początku wydawało się to trudne, ale… tylko się wydawało." - pisze w swoim ebooku Lidia Aleksandra Szadkowska.

Już za chwilę dowiesz się między innymi:

  • Co i jak powinniśmy jadać?
  • Dlaczego mleko i jego przetwory nie służą zdrowiu?
  • O zamiennikach mleka i mięsa
  • Jak skomponować przyprawy służące zdrowiu?
  • Czego możesz użyć zamiast jajka?
  • Jakie stosować zioła przyprawowe?

Poza tym, poznasz sposoby przyrządzania ogromnej ilości wegańskich potraw:

  • Surówki np. z cykorii, selera, włoszczyzny, kalafiora i pomidorów, kapusty pekińskiej, kiszonych ogórków, papryki, a także surówki z roślin dzikich
  • Coś do pieczywa zamiast wędlin, masła i nabiału np. „masło” czosnkowe, pasta z kaszy jaglanej, pasta z ryżu i zielonego groszku, pasztet z kaszy gryczanej, pasztet pieczarkowy, pasta orzechowo-kakaowa, „smalec” wg przepisu Grażyny, majonez z ryżu, pasta - „serek topiony”
  • Zupy np. kartoflanka, zalewajka, biały barszcz, czerwony barszcz, krupnik, kapuśniak z kiszonej kapusty, zupa z kiszonych ogórków, zupa jarzynowa, rosół jarski, grochówka, zupa cebulowa
  • Drugie dania np. gołąbki, bigos jarski lub z kostką sojową, fasolka „po bretońsku”, ciasto naleśnikowe, krokiety, pierogi, kasza jaglana z brokułami
  • Sosy np. do spaghetti, pomidorowy, z grzybów, jarzynowy, dyniowo-pomidorowy, cebulowy
  • Dodatki do ziemniaków, kasz i makaronów np. gulasz z cukinii lub kabaczka, por do drugiego dania, marchewka z groszkiem, kotleciki jarskie, leczo, szaszłyki, szparagi „z wody”
  • Dania specjalne np. „ryba” po grecku, bukiet jarzynowo-owocowy, melon z owocami w majonezie, kisiel chlebowy, bakłażan z pieczarkami
  • Wegańskie ciasta i desery np. makowiec, ciasto pomarańczowe, szarlotka, ciasto pieczone na patyku, ciasteczka słone, lody
  • Napoje np. kwas buraczany jako napój, mleko orzechowe, mleko z konopi, napoje owocowo-orzechowe

Wszystkie te dania sporządzane są bez jakichkolwiek dodatków produktów zwierzęcych.

MOŻESZ wybrać weganizm!

Nie musimy poddawać się ogólnemu schematowi życia. Tylko od nas zależy, jak się odżywiamy. Mamy możliwość korzystania z takich produktów, które nam służą i nie zatruwają powoli naszego organizmu. A zmieniając sposób żywienia nie ryzykujemy ani głodem, ani własnym zdrowiem. Przeciwnie. Nie musimy również skazywać na śmierć żadnego zwierzęcia, by nie być głodnym ani ilościowo, ani też jakościowo.

Kuchnia weganki
Autor: Lidia Szadkowska
Wydawnictwo: Złote Myśli
Link do strony: http://www.zlotemysli.pl/prod/6333/kuchnia-weganki-lidia-szadkowska.html

---
Uwaga! Jeśli znasz tę książkę, to stwórz oryginalny opis lub napisz jej recenzję. W zamian za recenzję oferuję książkę, którą zrecenzujesz lub inną z tej strony w podobnej cenie wybraną przez Ciebie. Gdybyś był zainteresowany/-a, to napisz do nas .